ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ | ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Η ζάχαρη… ευθύνεται για τη γήρανση

ARTISTRY

Η Michelle D'Allaird μιλά για το πώς η πρόσληψη ζάχαρης σχετίζεται με την εμφάνιση των ρυτίδων.

Ακούγονται τόσα πολλά για την αλληλεξάρτηση της εξωτερικής και εσωτερικής ομορφιάς, καθώς και για τη διαδικασία της φυσιολογικής γήρανσης, που εύκολα μπορεί να προκληθεί σύγχυση. Μια από τις πιο hot τάσεις στην περιποίηση της επιδερμίδας είναι μια διαδικασία γήρανσης που ονομάζεται γλυκοζυλίωση.

Η γλυκοζυλίωση είναι η «σακχάρωση» των κυττάρων. Συμβαίνει μέσα σε σχεδόν κάθε τύπο κυττάρου του σώματος, συμπεριλαμβανομένων αυτών της επιδερμίδας.
Το σώμα χρησιμοποιεί τη ζάχαρη για κυτταρική ενέργεια. Ωστόσο, η περίσσεια ποσότητα ζάχαρης είναι επιζήμια τόσο για το σώμα όσο και για την επιδερμίδα. Στην επιδερμίδα, τα μόρια ζάχαρης προσκολλώνται σε πρωτεΐνες, όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη, και σχηματίζουν ουσίες που είναι γνωστές ως προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGE). Τα AGE προκαλούν τη διασταυρούμενη σύνδεση των ινών κολλαγόνου (καθιστώντας τις ίνες άκαμπτες και δημιουργώντας λεπτές γραμμές και ρυτίδες), διεγείρουν φλεγμονές, δημιουργούν ένζυμα που υποβαθμίζουν τη λειτουργία και τη συμπεριφορά των πρωτεϊνών και αφαιρούν από το σώμα το φυσικό αντιοξειδωτικό σύστημα αποκατάστασής του.

Ακόμη χειρότερα, όταν αυτά τα AGE επηρεάζονται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, το κάπνισμα, η ρύπανση, η κακή διατροφή και το άγχος, γίνονται ακόμη πιο καταστροφικά.

Ελαχιστοποιώντας τις δυσμενείς επιπτώσεις της γλυκοζυλίωσης

ΤΙ μπορείτε λοιπόν να κάνετε γι’ αυτό; Ένα σωρό πράγματα! Ας αρχίσουμε με το απλούστερο τρόπο, τις διατροφικές συνήθειες και τις επιλογές στο στυλ ζωής. Έχετε όλοι ακούσει το ρητό «είμαστε ό,τι τρώμε»... και αυτό είναι απολύτως αληθές. Για την ελαχιστοποίηση της γλυκοζυλίωσης, θα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων. Αυτό σημαίνει τη ζάχαρη που προσθέτετε στα τρόφιμα, καθώς και τα σάκχαρα που προστίθενται κατά την επεξεργασία των τροφίμων. Ελέγξτε προσεκτικά τις ετικέτες. Σίγουρα δεν μπορείτε να κόψετε τελείως τη ζάχαρη, αλλά μπορείτε να τη μειώσετε σημαντικά με το να μην προσθέτετε ζάχαρη και αποφεύγοντας τα «ζαχαρούχα» τρόφιμα.

Προσέξτε την κατανάλωση υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες διασπώνται σε σάκχαρα στο σώμα και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για ενέργεια, εφόσον χρειαστεί... εάν όχι, παραμένουν στο σώμα. Υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι, το ψωμί και οι πατάτες διασπώνται πιο γρήγορα και ως εκ τούτου, είναι επίσης οι πρώτοι που αποθηκεύονται. Ελαχιστοποιήστε τη λήψη αυτών των υδατανθράκων και επικεντρωθείτε περισσότερο στην πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, το καστανό ρύζι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Τα ψάρια, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι παρέχουν στο σώμα τεράστιες ποσότητες αντιοξειδωτικής προστασίας.

Η επιλογή ενός υγιεινού τρόπου ζωής ελαχιστοποιεί τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύει την ανοσοποιητική άμυνα του οργανισμού. Ο ποιοτικός ύπνος, η άσκηση και η μείωση του στρες είναι απολύτως απαραίτητα. Το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα υψηλά επίπεδα στρες, οι κακές συνήθειες ύπνου και η μειωμένη άσκηση είναι όλοι παράγοντες που ενισχύουν την επιζήμια διαδικασία γλυκοζυλίωσης και την παραγωγή των βλαβερών AGE.

Τέλος, θυμηθείτε τη χρήση προηγμένων προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας. Και πάνω απ’ όλα, η χρήση αντηλιακού σάς προστατεύει από τις επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας που προκαλούν γλυκοζυλίωση. Το μυστικό για μια όμορφη επιδερμίδα είναι η κατανόηση των πολλών παραγόντων που την επηρεάζουν και της σπουδαιότητας των επιλογών που κάνετε για να την αποκτήσετε!

Χρησιμοποιούμε τα cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στον ιστότοπό μας. Τα cookies είναι μικρά αρχεία που τοποθετούνται στο πρόγραμμα περιήγησης και χρησιμοποιούνται από τους περισσότερους ιστοτόπους για προσαρμόσουν την εμπειρία περιήγησής σας στις δικές σας προσωπικές ανάγκες.

Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Το κατάλαβα