ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ | ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Δεν χρειάζεστε να είστε κηπουροί!

Βιταμίνες & Συμπληρώματα

Τα βότανα που αγοράζετε από το κατάστημα σπάνια διαρκούν μέχρι να τα προσθέσετε στο τηγάνι, οπότε γιατί δεν φτιάχνετε τον δικό σας εσωτερικό κήπο με βότανα;

Τα φρέσκα βότανα προσθέτουν φυσική γεύση και άρωμα στη μαγειρική σας και έχουν εξαιρετικά οφέλη, όπως το ότι μπορείτε να ελαττώσετε το αλάτι με την προσθήκη φυσικών καρυκευμάτων στο φαγητό σας, να προσθέσετε τις απαραίτητες βιταμίνες στη διατροφή σας, ενώ δρουν και ως ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη.

Δεν χρειάζεται να έχετε πολύ χώρο ή να είστε κηπουροί ­ μπορείτε να βρείτε σπόρους βοτάνων και χώμα για μεταφύτευση στο τοπικό φυτώριο σας. Αρωματικά φυτά όπως βασιλικός, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο και μέντα θα προσθέσουν λίγη ζωντάνια σε κάθε σας πιάτο.

Φύτευση και καλλιέργεια

Τοποθετήστε τον κήπο με τα βότανά σας σε ένα σημείο μέσα ή κοντά στην κουζίνα που δέχεται άμεσο ηλιακό φως για τουλάχιστον έξι ώρες την ημέρα. Επιλέξτε γλάστρες με αρκετό χώρο που επιτρέπουν στις ρίζες να επεκταθούν, ενώ έχουν αρκετές τρύπες αποστράγγισης. Γεμίστε περίπου τα τρία τέταρτα της γλάστρας με χώμα και τόσο νερό όσο να υγρανθεί αλλά να μη μουλιάσει.

Αφαιρέστε τα φυτά από τα δοχεία τους και προσέχοντας να μην καταστρέψετε τις ρίζες, αραιώστε το χώμα στη βάση της ρίζας. Τοποθετήστε το φυτό πάνω από το χώμα στις γλάστρες σας και προσθέστε αρκετό χώμα για να καλύψετε τις ρίζες. Ισιώστε το απαλά με τα χέρια σας και προσθέστε νερό προσέχοντας και πάλι να μη μουλιάσουν τα φυτά σας. Το υπερβολικό πότισμα είναι ένας από τους κύριους λόγους που τα βότανά σας δεν επιβιώνουν.

Συγκομιδή και φροντίδα

Η συγκομιδή των βοτάνων σας μπορεί να πραγματοποιηθεί 4­6 εβδομάδες μετά τη φύτευση. Κλαδέψτε το φυτό ανάλογα με την ποσότητα που χρειάζεστε, αλλά όχι περισσότερο από το ένα τρίτο του φυτού κάθε φορά. Βεβαιωθείτε ότι το κλαδεύετε αρκετά συχνά, έτσι ώστε το φυτό να μην αρχίσει να ανθίζει, καθώς τότε θα εστιάσει την ενέργειά του στην ανθοφορία και θα παράγει λιγότερο φύλλωμα, και εμείς θέλουμε αυτό ακριβώς το φύλλωμα!

Εάν αρχίσει να ανθίζει, αφαιρέστε τα άνθη και κόψτε τα κοτσάνια περίπου στο ένα τρίτο. Είναι καλό για τα βότανα να κλαδεύονται τακτικά, οπότε αν δεν μπορείτε να συμβαδίσετε με το φυτό σας, κλαδέψτε το όσο χρειάζεται και διατηρήστε το. Μπορείτε να κόβετε τα βότανά σας σε μια παγοθήκη και στη συνέχεια να τα σκεπάζετε με νερό και να τα παγώνετε, να τα αποξηραίνετε δένοντάς τα μαζί και κρεμώντας τα ανάποδα για λίγες μέρες, ή να φτιάχνετε βούτυρο με διάφορες γεύσεις.

Ενώ περιμένετε

Θέλετε να ενισχύσετε την ημερήσια πρόσληψή σας σε βότανα ενώ περιμένετε τον κήπο σας να αναπτυχθεί; Βάλτε στον εαυτό σας ένα υπέροχο φλιτζάνι bodykeyTM Τσάι από Bότανα. Αρωματισμένο με λεμονόχορτο, πράσινο τσάι και τσουκνίδα, είναι χαμηλό σε θερμίδες και ιδιαίτερα γευστικό.

Χρησιμοποιούμε τα cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στον ιστότοπό μας. Τα cookies είναι μικρά αρχεία που τοποθετούνται στο πρόγραμμα περιήγησης και χρησιμοποιούνται από τους περισσότερους ιστοτόπους για προσαρμόσουν την εμπειρία περιήγησής σας στις δικές σας προσωπικές ανάγκες.

Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Το κατάλαβα